Eko akcije
Plivanje
Kultura
Kros
Ronjenje
Košarka
Rafting
Ekspedicije
Planinarenje
Rolanje
Biciklizam
Rekreacija
 

E-MAIL


Posljednji
događaji:

* * *
FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE PGŽ
8. KUPSKI NOĆNI POLUMARATON "UTRKA PRIJATELJSTVA"
Brod na Kupi
18.09.2021.

* * *
FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE
16. MEĐUNARODNI PLIVAČKI MITING NA RIJECI KUPI
"KUPOM UZVODNO"
Brod na Kupi, 16.08.2020


* * *
FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE
15. MEĐUNARODNI PLIVAČKI MITING NA RIJECI KUPI
"KUPOM UZVODNO"
Brod na Kupi, 27.07.2019.


* * *
FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE PGŽ
7. KUPSKI NOĆNI POLUMARATON
"UTRKA PRIJATELJSTVA"
Brod na Kupi
13.07.2019.


* * *
15. KROS DOLINOM KUPE
Brod na Kupi, 01.06.2019. (subota)


* * *

FESTIVAL SPORTSKE  REKREACIJE  PGŽ
6. KUPSKI NOĆNI POLUMARATON
"UTRKA PRIJATELJSTVA"

Brod na Kupi, 14.07.2018.

* * *
13. MEĐUNARODNA  EKOLOŠKA  AKCIJA
NA  SCHENGENSKOJ  GRANICI NA KUPI
" EKO KUPA 2018"
Brod na Kupi, 14.04.2018.


* * *

INES KLOBUČAR
Izbor za MISS ALPE ADRIA
(lipanj 2017.
u Novigradu - Istra)


* * *
Festival sportske rekreacije
13. Međunarodni plivački miting na rijeci Kupi
„KUPOM UZVODNO„
Brod na Kupi, 29. i 30.07.2017.

* * *
Festival sportske rekreacije PGŽ 5. kupski noćni polumaraton
"Utrka prijateljstva"
Brod na Kupi
15.07.2017.


* * *
12. Kros dolinom Kupe
Brod na Kupi
27.05.2017.


* * *

12. Međunarodna ekološka akcija
na Schengenskoj granici

„EKO KUPA – 2017"
Brod na Kupi, 08.04.2017.


* * *
Izborna skupština
Udruge "Kupa"
Beod na Kupi,
01. travnja 2017. godine

* * *
11. prednovogodišnji susret na
Schengenskoj granici
na Kupi

Brod na Kupi, 29.12.2016.

* * *
Suradnja Saveza sportske rekreacije "Sport za sve"
Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije
Planinarski pohod na Dinaru (1831m n/m)


* * *
XIII. tradicionalni međunarodni košarkaški turnir
Street ball -
"Kupa 2016"
Brod na Kupi,
03.09.2016.


* * *
Festival sportske rekreacije
12. Međunarodni plivački miting na rijeci Kupi
„KUPOM UZVODNO„
Brod na Kupi,
31.07.2016.


* * *
4. međunarodni Kupski noćni polumaraton
"Utrka prijateljstva"
16. srpnja 2016 godine


* * *
12. kros Novog lista dolinom Kupe
Brod na Kupi,
28.05.2016.


* * *
11. Međunarodna ekološka akcija
na Schengenskoj granici
„EKO KUPA – 2016"
Brod na Kupi, 02.04.2016.

* * *
10. Tradicionalni međunardoni susret na
Schengenskoj granici Europe

Brod na Kupi,
30.12.2015.
godine


* * *
11. Tradicionalni Božićni koncert
Brod na Kupi,
19.12.2015.
godine

* * *
11. Hrvatski festival sportske rekreacije žena
Delnice, 07.11.2015.


* * *
Dani jabuka 2015
Brod na Kupi
03.10.2015.

* * *

8. Šahovsko prvenstvo kupske doline
Brod na Kupi,
05.08.2015. godine

* * *
XI. Tradicionalni međunarodni plivački miting na rijeci Kupi
"KUPOM UZVODNO 2015"

08. i 09. kolovoza 2015. godine


* * *
3. Kupski noćni polumaraton
"Utrka prijateljstva"
Brod na Kupi
18.07.2015.


* * *
11. Kros Novog Lista
dolinom Kupe
Brod na Kupi
30.05.2015.


* * *
10. međunarodna ekološka akcija na Schengenskoj granici "EKO Kupa 2015"
11.04.2015.


* * *


:: Komentar autora ::
 
Komentar autora
25. lipnja 2009.
Poštovani posjetitelju ove stranice.

Kao autor i urednik ovih stranica osjećam potrebu da, nakon pet godina postojanja ove udruge, učinim kratak sažetak svega što je Udruga „Kupa“ ostvarila na području sporta, rekreacije, turizma, ekologije i kulture na prostoru kupske doline, te da o istome iznesem osobni komentar.
Uzimajući u obzir da je Udruga „Kupa“ započela s radom 2004. godine u vrlo skromnim uvjetima i na osobnu
inicijativu gospodina Davorina Klobučara, velikog entuzijasta i zaljubljenika u prirodne ljepote ovoga kraja,  daje tim veću vrijednost dosadašnjim rezultatima koje je ostvarila ova udruga.

Kroz ovih pet godina, Udruga „Kupa“ je zaista postala nositelj sporta, turizma i ekologije na prostoru kupske doline, što je bila Davorova želja od samih početaka rada udruge.
Pa, počnimo sa sportom, ili točnije košarkom od koje je sve i krenulo...

Prvi sportski događaj u organizaciji gosp. Davorina Kobučara (namjerno ga imenujem pošto udruga još nije bila službeno osnovana), desio se još 2002. godine, kada je na igralištu OŠ „Brod na Kupi“ odigran prvi košarkaški turnir „Kupa 2002“. Na navedenom takmičenju gostovala je ekipa hrvatskog prvoligaša „Triglav osiguranje“ iz Rijeke.
Turnir je već slijedeće godine postao međunarodni, te je prerastao u tradiciju,
a iz godine u godinu postajao je sve kvalitetniji. Uvažavajući sve igrače koji su dali svoj doprinos ovom turniru, želio bih istaći nekoliko pojedinaca koji su ga posebno obilježili, a to su  bivši članovi prvoligaša KK „Kvarner“  iz Rijeke, Milan MiličevićIvica Maslak.
Turnir je ove godine doživio svoje sedmo izdanje i ima ozbiljnu namjeru i dalje postojati i promovirati košarku u ovim krajevima, te mu želim sve najbolje i nadam se njegovoj punoljetnosti, a i više od toga.

Mislim da je vrijeme da pređemo na još jedan veliki sportski događaj, a to je Međunarodni otvoreni plivački miting na rijeci Kupi "Kupom uzvodno", koji se ove godine održava već šesti put zaredom,  a čije je prvo izdanje bilo 2004. godine. Miting se održava u hladnim tekućim vodama rijeke Kupe,  ali to ne spriječava brojne natjecatelje da prisustvuju ovom jedinstvenom spektaklu.
Čitav niz poznatih osoba gostovalo je na ovom mitingu, a posebno bih naglasio slijedeće: Miloš Milošević (bivši svjetski rekorder i evropski prvak u plivanju),
Lino Červar (izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, osvajač svjetskog prvenstva i olimpijade), Martin Strel (višestruki svjetski rekorder u daljinskom plivanju na svjetskim rijekama), Luigi Casati (poznati speleoronilac, svjetski rekorder u zaronima u hladne vode).
Zaista velika imena čijim se gostovanjem ne mogu podičiti ni veće manifestacije od ove.
Veliki doprinos atraktivnosti ove manifestaciji dala su u nekoliko navrata i dva vrhunska sportska kluba: ronioci K.P.A. Kostrena iz Kostrene i padobranaci P.K. "Krila Kvarnera" iz Rijeke.

Došli smo i do krosa... Ova divna priča u nastavcima započela je u proljeće 2005. godine na predivnim stazama oko rijeka Kupe i Kupice, gdje se i danas odvija. „Kros Novog lista dolinom Kupe“ trči se u svim kategorijama, od cicibana, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, amatera, pa do profesionalnih atletičara. Kros se ujedno boduje i kao  županijsko takmičenje osnovnih škola Primorsko-goranske županije, a suorganizator cijele ove manifestacije je „Novi list“ iz Rijeke.
I na ovoj manifestaciji je gostovalo mnogo pozantih osoba, a posebno bih istaknuo Maria Kasuna, hrvatskog košarkaškog reprezentativca, te igrača NBA lige.
"Kros Novog lista dolinom Kupe“ iz godine u godinu broji sve veći i veći broj sudionika, te prerasta u značajnu sportsku priredbu koja će, vjerujem, još dugo trajati i doseći još impozantnije brojke.

U slijedećih nekoliko redaka dotaći su se i ostalih sportova koje su zastupljeni u programu rada Udruge Kupa, te spomenuti značajne manifestacije koje su održane u ovih pet ljeta:

Veliki događaj svjetskih razmjera desio se na izvoru rijeke Kupe nadnevka 07.08.2008. godine, kada je najpoznatiji svjetski ronioc-speleolog Luigi Casati iz Italije, nakon nekoliko pokušaja uspio zaroniti na dubinu od 154 metara u izvorište rijeke.
   
Inicijator ovog višednevnog projekta, kao i jedan od suorganizatora bila je Udruga „Kupa“.   
Napominjemo da je, u suradnji s ronilačko-speleološkom ekipom "Dinaridi",  bilo još nekoliko pokušaja zarona u izvorište rijeke Kupe.
Rafting... spuštanje nabujalom rijekom Kupom u posebno pripremljenom čamcu, uz stručno vodstvo iskusnog skipera, svakom bi avanturisti predstavljalo izazov. Udruga Kupa posjeduje moderan raft-čamac, te je u nekoliko navrata vrlo uspješno organizirala rafting za uzvanike i goste, među kojima treba istači rukometnu reprezentaciju Japana, čijim je članovima rafting predstavljao izuzetan doživljaj.
 
Dotaknimo se i planinarskih ekspedicija...

Udruga Kupa organizirala je nekoliko pohoda na značajne vrhove u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tako su članovi udruge pohodili Triglav (Slovenija, 2864 m), Risnjak (1525 m), Kuželjsku stijenu (875 m), Bijele stijene, Klek (1198 m), a posebno bih napomenuo višednevnu ekspediciju u Crnu Goru, gdje su posjetili N.P. Durmitor i kanjon rijeke Tare.   
Najmlađi sport, čije se takmičenje zbilo u organizaciji Udruge „Kupa“ je brzinsko rolanje. Nadnevka 24. Svibnja 2009. godine, ne cestama u okolici Broda na Kupi, na opće iznenađenje i uz poseban interes mještana i gostiju, održana je utrka za HIC (Hrvatski Inline Cup) u brzinskom rolanju. Uz glavnu utrku na 25 km, održana je i utrka na 8 km, te utrka osnovnoškolaca na 500 m. Nešto novo, impresivno i u svakom slučaju pozitivno za ovaj kraj. Iskreno se nadamo nastavku ovog takmičenja na ovim prostorima.
Kako ne bih ostao dužnik prema nekim sportovima, moram još spomenuti, gostovanje Udruge kupa na Tradicionalnom malonogometnom turniru za dane tamburanja u Kostelu (Republika Slovenija), te sudjelovanje Udruge "Kupa" na Bakarskoj regati 2007. godine.
I mislim da smo ovime obradili sva sportska zbivanja... Kada vratim pogled na već napisani dio ovoga teksta, duboko sam uvjeren  da je ukupna ocjena sportskih aktvnosti prevazišla i najoptimističnije planove članova Udruge „Kupa“.
Kvalitetna organizacija navedenih takmičenja u potpunosti je doprinijela afirmaciji tih sportova u Gorskom Kotaru, te u sportskom i turističkom smislu promovirala ovaj kraj.
Za kraj ovoga osvrta, ostavio sam dvije teme koje čovječanstvo današnjice stavlja u sam vrh ljudskih interesa i vrijednosti: ekologija i kultura.

Očuvanje prirodnog čovjekovog okoliša i spriječavanje onečišćenja prirode (posebno voda), te podizanje ekološke svijesti lokalnog stanovništva i gostiju, osnovni je cilj ove udruge.
Organizacijom nekoliko ekoloških akcija godišnje Udruga Kupa vrlo uspješno promovira ekologiju, uključuje mlade ljude u očuvanje i zaštitu prirodnih ljepota, te ih educira i osvješćuje kako bi i naša pokoljenja uživali u blagodatima ove predivne prirode.
Iako o ekologiji pišem tek sada, usudio bih se staviti ove aktivnosti na prvo mjesto djelovanja Udruge „Kupa“, te bih pohvalio sve članove i ostale sudionike EKO-akcija na učinjenome, te im ovom prilikom upućujem bezrezervnu podršku i poručujem im da ustraju u svojim akcijama.
Za kraj ovoga impresivnog niza događaja ostavio sam kulturna zbivanja. Iako sama udruga nije direktno orjentirana na kulturne aktivnosti, njeni članovi nastoje se aktivno uključiti u organizaciju kulturnih događanja, te pridonijeti kulturnoj osvješćenosti ovog kraja.
Posebno bih spomenuo i neka kulturna događanja koja je organizirala Udruga Kupa, a imaju veliki značaj za ovaj kraj, a to su:
- Božični koncert koji se u Brodu na Kupi održava treću godinu zaredom, a na kojemu sudjeluju kulturno-umjetnička društva, mladi pjevači, zborovi, plesačice i manekenke;
- Karavana povjesnih ličnosti koja nas vraća u povijest, te obnavlja uspomene na nekadašnja događanja u ovome kraju, te na poznate ličnosti iz prošlosti,

- Susreti na granici Republike Slovenije i Republike Hrvatske - prednovogodišnji prijateljski susret na kojemu sudjeluju pripadnici graničnih službi, policije, lokalne samouprave, te udruga s obije strane granice.

Pošto se ne smatram kompetentnim sa stručnog gledišta ocijenjivati rad udruge, za sam kraj napomenuo bih slijedeće. Smatram da ocjenu rada Udruge „Kupa“ u svim segmentima najbolje potvrđuje velika posjećenost navedenih manifestaracija, sve veći broj takmičara, gostiju, te posebno medija koji aktivno prate događanja.

Udruga „Kupa“ postavila je letvicu vrlo, vrlo visoko, te je u budućem razdoblju očekuju veliki i teški zadaci da bi održali kontinuitet i kvalitetu u organizaciji, posebno sportskih manifestacija, ali i ostalih događanja. Poznavajući gospodina Davorina Klobučara, te sve akcije koje je udruga do sada organizirala, uvjeren sam da će kvaliteta organizacije, te broj sudionika i gostiju biti iz godine u godinu sve veći, te da će u znatnoj mjeri doprinijeti razvoju sporta i turizma ovoga kraja.

Iskrene čestike članovima udruge na do sada učinjenome, te Vam želim još mnoga atraktivna sportska takmičenja, eko akcija, te kulturno – turističkih manifestacija još većih razmjera.

A.K.

______________________
ATRAKTIVNA
PONUDA
Organiziramo atraktivan rafting na gornjem
toku rijeke Kupe s
novim raft čamcem i kompletnom opremom.
Informacije na mob.
098-172-97-72.
______________________
DOLJE NAVEDENIM SUBJEKTIMA ZAHVALJUJEMNO NA PODRŠCI I SURADNJI:
______________________
KANAL RI
PRIMORSKI RADIO
RADIO SLJEME
______________________