Rafting

MANIFESTACIJA “LUIZIJANA I KAROLINA”
DVODNEVNI RAFTING RIJEKOM KUPOM
27. i 28. lipnja 2009.

U sklopu turističke manifestacije “Luizijana i Karolina” koja se odvijala na i oko ceste Luizijane (27. i 28. 06.), Udruga “KUPA” je bila organizator dvodnevnog raftinga po rijeci Kupi i to od Broda na Kupi do Prilišća, gdje je i bila završnica ovogodišnjeg ljeta oko Luizijane.

Samo okupljanje avanturista–raftera započelo je u prijepodnevnin satima 27. lipnja (subota) u Brodu na Kupi, da bi se dobro opremili i krenuli u pravu avanturu. Na put dugačak 70 km nizvodno krenula su dva velika raft čamca s odvažnim i sportsko-adrenalinski spremnim posadama. Cilj prvoga dana bio je spuštanje do mjestašca Goršeti, živopisnog naselja na hrvatskoj obali rijeke Kupe.

Samo spuštanje niz slapove i jazove u kanjonima Kupe bilo je vrlo atraktivno, bez obzira što nas je svako toliko doslovce ispirala kiša. Dolazak u Goršete bio je u sumrak, gdje su nas čekali šatori, dobra klopa – naravno odlični vojnički grah i obilne količine napitaka. Druženje je bilo pravo sportsko, a i sastav posada je to i jamčio, samim tim što su posade činili osim članova Udruge “KUPA” i košarkaški treneri K.K. “Uskok” iz Rijeke kao i njihovi prijatelji, te iskusni rafter – predstavnik T.Š.D. Kostel, Jože Klarić iz Slovenije. Zbog obaveze u Rijeci, nakon večere napustio nas je jedan član posade. Bilo nam je krivo, pošto je čovjek uživao u spuštanju niz rijeku.

Drugi dan ustali smo ranije i već oko 8,15 sati krenuli smo niz rijeku. Čekao nas je dug i naporan put, pošto rijeka postaje sve šira i mirnija, pa je samim time i veslanje puno napornije s obzirom da smo u velikim gumenim čamcima. Naravno da je stalno uz nas bila neumorna kiša koja nas je pustila samo malo da se posušimo, da bi nas malo kasnije opet dobro isprala. Moram konstatirati da su svi članovi ove avanturističke raft ekipe bili izvanredni. Uz vidljiv umor, put su junački savladali, bez obzira na napornu i iscrpljujuću trasu te veslanja gotovo 11 sati. Svima veliko priznanje s obzirom da su neki bili i prvi puta na ovakvim iskušenjima.

Došli smo u mjesto Bosanci sa naše strane Kupe, odnosno do Vinice sa slovenske strane, oko 19,30 sati. Tu je završila ova avantura i opet po kiši. Ekipa vidno umorna ali veoma pozitivno nabijena, izašla je iz Kupe, osvježila se, te krenula put Broda na Kupi, ali ovaj puta autobusom.

ZAKLJUČAK

Izvanredna i atraktivna ali i veoma naporna avantura koja je apsolutno doprinjela manifestaciji “Ljeto na Luizijani”.

RAFTING NOVINARA RADIJA “SLJEME”
10. svibnja 2008.

Prekrasan dan osvanuo je nad Kupskom dolinom, kao stvoren za pravi rafting.
Udruga “Kupa” ugostila je poštovane novinare vrlo slušanog i cjenjenog radija “Sljeme”.
Rafting je započeo u Gašporcima i kroz cca. 13 kilometara atraktivne vožnje novinari su uživali u originalnoj i nedirnutoj prirodi, kao i čarima rijeke Kupe.

Na upit skipera Davorina Klobučara da li im se sviđa rafting, svi su jednoglasno odgovorili: “Dolazimo sigurno opet !” – sve je rečeno.

RAFTING ČLANOVA
UDRUGE “KUPA” I K.P.A. “KOSTRENA”
04. svibnja 2008.

Jedan predivan dan proveden na raftingu s članovima K.P.A. “Kostrena” na čelu s neumornim gospodinom Josom Bilićem i članovima Udruge “Kupa”, odvijao se na relaciji Gašparci – Brod na Kupi.

Vožnja dugačka cca. 13 kilometara obilovala je pravom avanturom za svih, a naravno i atraktivno prevrtanje koje nije nimalo iznenadilo iskusne ronioce i članove Udruge “Kupa”.
Pravi doživljaj za sve koji uistinu volimo ljepoticu Kupu.

RAFTING KUPOM

Ovu vrlo atraktivnu i adrenalinski nabijenu sportsku aktivnost na Kupi organizirali su članovi udruge gdje je bio specijalni gost proslavljeni veliki Hrvatski plivač, svjetski prvak i rekorder Miloš Milošević iz Rijeke.
Uz ovaj sastav prisutni su bili i novinari riječke televizijske kuće RI-KANAL.

Akcija je počela ulaskom u vodu u selu Sedalci, 15 kilometara uzvodno od Broda na Kupi.
Spuštali smo se atraktivnim kanjonima rijeke Kupe, a sve je bilo popraćeno kamerama
RI-KANALA i novinara NOVOG LISTA.

No comments.