Ronjenje

SENZACIONALNO OTKRIĆE I SVJETSKO POSTIGNUĆE
NA IZVORIŠTU RIJEKE KUPE
“KUPA – 154”
ZARON U IZVORIŠTE KUPE DO DUBINE OD 154 m

Na inicijativu i u organizaciji   Udruge “KUPA” iz Broda na Kupi te razgovora predsjednika, pozvano je društvo “DINARIDI” (Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena, koje čine međunarodni članovi speleo-ronioci, među kojima je i najjači speleo-ronioc na svijetu čuveni gospodin Luigi Casati iz Italije, a koje vodi kao predsjednik društva gosp. Tihomir Kovačević) da budu kao ekskluzivni gosti na našem poznatom plivačkom mitingu “KUPOM UZVODNO” u Brodu na Kupi. Na poziv ovo čuveno društvo se odazvalo te smo ga na manifestaciji predstavili široj javnosti i dogovorili odmah slijedeći dan akcije oko zarona i istraživanja izvorišta rijeke Kupe.

Po dogovoru slijedeći dan 03.08.2008. godine (nedjelja) u prijepodnevnim satima našli smo se na ranču Turk u Kuparima gdje je ekipa bila i smještena. Kompletirana je sva potrebita oprema te smo krenuli terenskim vozilom prema samom izvorištu koliko je teren dozvoljavao, da bih nakon toga preuzeli ronilačku opremu na leđa i pješice krenuli još petnaestak minuta uzvodno po prekrasnim stazama uz Kupu do samog izvorišta.

Dan je bio prekrasan, kao stvoren za velike stvari koje su se i uistinu pripremale. Mnogobrojni turisti-posjetitelji izvorišta rijeke Kupe promatrali su sve nas malo čudno i s nevjericom. Jel’ moguče da se netko sprema spustiti u hladne dubine ove prekrasne zelene ljepotice?

Da, upravao su tekle detaljne pripreme oko samog zarona, gdje je veliki i čuveni speleo-ronioc gosp. Luigi Casati davao zadnje upute svojim asistentima oko pripreme i kompletiranja svakojake opreme koja mu je potrebna za uspješno i sigurno zaranjanje u dubine još neistraženog izvorišta.

Detaljno smo pratili i naravno snimali i fotografirali svaki detalj oko izvanredno profesionalne pripreme i koncentracije ovih ljudi koji se uistinu bave jednim od najopasnijih aktivnosti koje postoje, gdje samo jedna pogreška ili nedovoljna priprema na velikim i hladnim dubinama izvorišta, znači smrt.

Luigi je mirno uz pomoć svojih suradnika obukao specijalno suho ronilačko odijelo te kompletirao svoju raznoliku opremu koja na njemu čini itekakvu težinu, a koja mu je neophodna za izvođenje i istraživanje ovih dosad nepoznatih dubina koje krije naša Kupa ovdje na mjestu svog rađanja.

Kao predsjednik Udruge “Kupa”, koja itekako vodi brigu u svakom pogledu oko svih događanja uz i na rijeci Kupi, prišao sam prije samog zarona Luigiju i pitao ga koji mu je plan za danas kao prvi dan istraživanja, na što mi je odgovorio da ima namjeru izviditi teren, snimiti ga i odmah se spustiti do sto metara dubine.

Bio sam iznenađen kao i svi nazočni kad sam čuo sto metara, jer to nikad nitko nije ni pomislio da postoji ta dubina a kamoli da se i spusti čovjek do nje. Poželio sam mu puno sreće i uspjeha kao i svi, te smo ga ispratili pogledom kako nestaje u zelenilu misterije izvorišta. U pratnji s njim bio je i njegov asistent Alessandro Fantini do određene dubine. Dok je Luigi napredovao u dubinama, razgovarali smo uz samo izvorište o onome što je već godinama javnosti bilo servirano, da je samo izvorište rijeke Kupe kroz dva sifona, jedan na dubini od 80 m a drugi na 60 m, te da postoji spoj između njih. Isti podaci su navedeni u mnogim literaturama, internet stranicama kao i info tablama N.P. Risnjak na čijem se području i nalazi izvorište.

Bilo je govora u prošlosti da su tu mnogi ronioci, kako domaći tako i strani ronili i istraživali, no konkretnih i egzaktnih podataka nije bilo o izvorištu. Tako da se da zaključiti da su tu bila određena zaranjanja ali bez rezultata koji bi pouzdano mogao reći nešto više o tajnama koje krije sam izvor, pa su to uglavnom bile pretpostavke. Ovog proljeća ronioci-speleolozi iz HGSS koji su imali završni tečaj spašavanja na području Gorskog Kotara, zaronili su i na samo izvorište Kupe i to do 85 m što je u tom trenutku bilo i najviše do tada, ali za dalje nisu bili spremni ističući da je svaka daljnja dubina velika opasnost pogotovo što je i veliko stablo zaglavljeno u kanalu izvorišta, te da eventualno stradavanje na tim dubinama  predstavlja i nemogućnost izvlačenja  unesrećenog. Već tada su rekli da jedino Luigi Casati može dalje i više, što je on i dokazao i na drugim izvorištima kao npr. izvor Une 205 m i sl.                

Nakon  deset minuta našeg iščekivanja i misli na Luigija, dobili smo izvanrednu informaciju preko njegovog asistenta Alessandra, putem kompjutera, da je Luigi došao iz prve na 115 m dubine, uzeo sve potrebne elemente, te da se postepeno vraća poštujući zakon dekompresije. Bili smo svi ushićeni i počeli se veseliti što su prihvatili i mnogi trenutni izletnici gotovo nevjerujući da se tako nešto događa u dubini izvorišta gotovo ispred njih. Tom ostvarenom dubinom, počelo je veliko slavlje i načeta je velika misterija izvora  Kupe koja će sve nas držati naredne dane zajedno ovdje  gdje je uistinu i najljepše.

Kad se pažljivim i odmjerenim pokretima veliki Luigi pojavio na površini ispred nas, svi smo mu htjeli što prije čestitati kao i ovjekoviječiti te trenutke nove povijesti izvora naše najveće rijeke. Svi su željeli stisnuti ruku Luigiju i donjeti doma fotografiju s čovjekom koji je postavio nove dimenzije i donio informacije sa dubine koju nitko nikad do tada nije ostvario. Rekli smo da treba odmah mijenjati info tablu s podacima koja stoji godinama tik uz izvorište, kao prošla i više nevažeća, no zaključak je bio da nema smisla raditi već sada novu jer već za dva dana kad će Luigi ponovno zaroniti, biti će neki novi i veći rezultati, pa je zaključeno da se ne stvaraju nepotrebni troškovi N.P. Risnjak, da se pričeka do daljnjeg jer će gosp. Luigi i Dinaridi pomicati granicu i dubinu možda i do novog svjetskog rekorda.

Nakon prvog radnog dana i izvanrednih rezultata, usljedio je potrebiti dan odmora što je neophodno roniocu koji se spušta u takvim okolnostima u takve dubine izvorišta, te je nastavak istraživanja usljedio dan kasnije.

Novog dana 05.08. što je i nacionalni praznik Dan pobjede što se slavio na prostorima RH, uistinu donio je i novu pobjedu i na izvorištu Kupe. Toga dana našu ekipu popunili su i osobno predsjednik društva “Dinaridi” gospodin Tihomir Kovačević, koji je čuvši za izvanredne rezultate na Kupi odmah pustio svoje obveze u Dubrovniku te odjurio na izvorište Kupe, te članovi Gordan Polić iz Zlobina, iskusni speleo-ronioc kao i Alen Milošević iz Praputnjaka.

Isto tako nazočan je bio i gospodin Miljenko Gašparac predstavnik N.P. Risnjak koji je skupa s nama pomno pratio nova događanja koja će biti i njima itekao važna i bitna za promidžbu i razvoj parka.
Nakon svih već poznatih preciznih i sveobuhvatnih priprema ekipa je krenula u novi poduhvat, te je Luigi već vrlo brzo bio na novih 135 m u izvorištu.

Fenomenalno i opet novo veselje svih nas koji živimo već danima ovdje uz Kupu i za Kupu.
Slijedeći dan organizirali smo i tiskovnu konferenciju kako bi javnost bila upoznata sa novim saznanjima i otkrićima tajni izvora Kupe, što se godinama samo nagađalo.

Novi dan 07.08. (četvrtak) donio je opet nove radosti. Svi skupa našli smo se u Kuparima i mali problem koji je Luigi imao sa kompjuterom otklonio je iskustveno te smo krenuli u novu pobjedu. Po dolasku na sam izvor sve je krenulo kako treba i uskoro je ekipa spremna, te Luigi već radi adaptaciju na vodu. Moramo istaknuti da je temperatura vode na samom izvorištu oko 7 stupnjeva C te je vidljivost u vodi oko 3-4 m.

Nakon što su Luigija ispratili Alen i Gordan do dubine oko 40 m te ga snimali podvodno, on je nastavio juriš na novi rezultat. Kako je za njim krenuo i Alessandro koji se spustio na dubinu oko 80 m te istražio kanal na tom prostoru, ubrzo smo dobili opet novu izvanrednu informaciju: Luigi Casati je došao do novih fenomenalnih 154 m dubine te se pomalo vraća u postupak dekompresije. Sam zaron do 154 m trajao je 10 minuta, da bi ostao na toj dubini oko 5-7 minuta, istražio kanal ucrtao sve bitne elemente kosine, konfiguracije terena i sl. a potrebno za novi slijedeći zaron, te se počeo vračati prema površini vršeći dekompresiju punih 3,5 sati postepeno po stanicama. Za to vrijeme svi mi koji smo bili uz samo izvorište veselili smo se novom uspjehu te počeli kuhati čaj za Luigija kojeg su mu Alen i Alessandro odnjeli na pozicije gdje je bio stacioniran, kako bi se ugrijao s obzirom da miruje na jednom mjestu dugo vremena. Spomenuti ćemo da je samo na dubini od 9 m mirovao punih 50 minuta. Svi smo s nestrpljenjem čekali njegov povratak ali svjesni da on mora biti postepen i apsolutno precizan. I konačno veliki Gigi se pojavio pred nama, laganim pokretima podignuo je glavau iznad vode, što je kod svih nas izazvalo spontani pljesak čovjeku koji je otvorio nave stranice povjesti rijeke Kupe.

Naravno radosnu vijest javili smo medijima, te se putem radija Gorski Kotar i radija Rijeke u živo javili slušateljima sa novim saznanjima i otkričima sa izvorišta.

U subotu 09.08. kao zadnji dan boravka na izvorištu za ovu godinu, pripremio sam u ime naše Udruge “KUPA” jedno iznenađenje za sve članove ove izuzetno uspješne espedicije a to smo upriličili uz ručak u Kuparima kod Turka. Donio sam veliku tortu, specijalno pripremljenu za ovaj veličanstveni rezultat postignut na našoj Kupi, na kojoj su bili motivi izvorišta rijeke Kupe i na kojoj je jasno pisalo naziv ekspedicije i ostvareni rezultat. Naravno tortu je svečano zarezao glavni akter gospodin Luigi Casati uz burni pljesak svih nas. Naravno da sam održao i pozdravni govor sretan i ponosan što se na rijeci Kupi događaju prekrasne stvari, pored našim sportsko-turističkih manifestacija, dogodile su se i velike istraživačke stvari koje su itekako važne i bitne  za naš kraj, N.P. Risnjak kao i za čitavu našu republiku, a  za koje su najzaslužniji svakako  članovi društva “Dinaridi”, a onda  Udruga “KUPA” iz Broda na Kupi koja je inicirala  i dogovorila ovaj poduhvat, te za logističku potporu N.P. Risnjak.

U nastavku uručene su i Diplome svim članovima  Društva od strane Udruge “KUPA”.
Naravno sve smo to ovjekovječili i srdačno se pozdravili s jasnim planom da iduće 2009. godine   idemo dalje s istraživanjima i ono što kaže Luigi  Casati, izvor Kupe je vrlo atraktivan, mističan i opasan i veliki je izazov, a možda je tu i novi svjetski rekord.

Vidimo se opet na izvorištu Kupe, jer tek sada predstoje veliki upiti koliko još i kakvih labirinta u nastavku svoga izvorišta krije ljepotica Kupa?

Odgovor na to pitanje dati će “Dinaridi” i gospodin Luigi Casati, nadam se, već iduće godine kad ćemo se opet svi skupa naći, a jamačno će opet posredovati Udruga “KUPA”.

Predsjednik Uduge “Kupa”
Davorin Klobučar

ZAJEDNIČKA AKCIJA UDRUGE “KUPA”
I RONILAČKO-SPELEOLOŠKE EKIPE “DINARIDI”
POKUŠAJ ZARONA U IZVORIŠTE RIJEKE KUPE
12. rujna 2007.

Zajednička akcija Udruge “Kupa” i najpoznatije svjetske ronilačko-speleološke ekipe “DINARIDI”, u sastavu koje je i svjetski rekorder zarona u izvorišta rijeka gosp. LUIGI CASATTI (Italija) – 205 metara izvor Une.

Nadnevka 12, rujna 2007. organiziran je odlazak na izvor rijeka Kupe sa planom zarona do samog vrela rijeke, ali zbog zamučenosti rijeke nije moglo doći do ovog pothvata, te je isti odgođen do mjeseca siječnja 2008. godine.

ZARON U IZVOR RIJEKE KUPE
Izvor Kupe, 15.07.2007.

U organizaciji Udruge za sport, rekreaciju i turizam “KUPA” iz Broda na Kupi i Kluba povodnih aktivnosti “Kostrena” dana 15. srpnja 2007. godine organiziran je spektakularan zarn u izvor rijeke Kupe. Prilaz izvorištu bio je od strane Kupara odakle je krenula ekspedicija natovarena ronilačkom opremom prema samom izvoru.

Uz pozornost gledatelja – turista kao i mnogobrojnih medija, uron je bio u 14,00 sati što su ostvarila šestorica hrabrih ronilaca K.P.A. Kostrena. Prvi su zaronili Mario Kapš i Damir Požgaj, a nakon izviđanja krenula su i ostala četvorica. Bili su ukupno u zaronu 24 minute. Mogli su se spustiti na dubinu od 10 metara. Više se nije moglo s obzirom da je voda bila mutnija, a i opasnost od odrona pod vodom, s obzirom da se ponor spusta okomito u dubinu od 80 metara i drugi od 60 metara, bilo bi opasno po život samih ronioca.

Temperatura vode bila je 6,2*C. Uzeti su uzorci vode i tla.

Ovo je prvi službeni zaron od postanka Republike Hrvatske u izvorište ove prekrasne rijeke.

Ovu, rekli bi, povjesnu ekipu čini su članovi Udruge “Kupa”: Goran Klobučar, Ines, Mateja, Davorin Klobučar, Igor Pajnić, Kristina Imjić, Miro Ožanić, te slijedeći ronioci: Mario Kapš, Damir Požgaj, Ervin Jukić, Dean Lakić, Igor Požgaj i Mladen Kočiš.

Još jedan spektakularan poduhvat i atrakcija koje su organizirali i izveli članovi Udruge “Kupa” sa sjajnim roniocima K.P.A. Kostrena.

No comments.