Sanjkanje

ZAVRŠNICA 2. SANJKAŠKOG KUPA
GORSKOG KOTARA  2012/2013
Tršče, 06.04.2013.

Rezultate takmičenja možete pogledati ovdje.

U prostoru lijepo uređenog hotela „Petrus“ u Tršču, upriličena je završnica 2. Sanjkaškog kupa Gorskog Kotara 2012/2013. Domaćin je bila TZ Grada Čabra, koja se zaista iskazala kao odličan i gostoljubljiv domaćin te pripremila zaista prekrasnu završnicu. Ovakvu završnicu zaista i zaslužuju akteri ovoga sanjkaškog kupa i njihovi ukupni pobjednici, koji su kroz cjelokupno natjecanje svojim ponašanjem i druženjem ostavili impresivan dojam. Nakon održanih 11 utrka 2. Sanjkaškog kupa, koje su se sprovodile uzastopno 10 vikenda na području svih gradova i općina Gorskog Kotara, na kojima su sudjelovali mnogi sanjkaši , kako iz Gorskog Kotara isto tako i iz primorja.

Generacije svih dobi, kompletne obitelji, svi zajedno uživali su u snježnim radostima sanjkanja i zdravog druženja kroz ovaj sportsko-rekreacijsko-turistički projekat, koji zasigurno postaje goranski brend.
Prije same svečanosti proglašenja ukupnih pobjednika kojima su dodijeljeni pehari, sve nazočne uvodno je pozdravio Davorin Klobučar kao inicijator ovoga projekta, te su se potom pozdravnim riječima obratili gosp. Zvonimir Lipovac ispred Grada Čabra, koordinator TZ gradova i općina Gorskog Kotara gđa. Tatjana Kušić, te direktor G.S.C. d.o.o. gosp. Damir Majnarić.

Uz svečano proglašenje najboljih, upriličen je domjenak i živa glazba, što je stvorilo izuzetno raspoloženje i  prijateljsko druženje koje je potrajalo duboko u noć.
Sveukupno nastupilo je na sanjkaškom kupu 287 natjecatelja, od kojih je najmlađi bio Jakov Raić,  1 godina iz Jablana, dok su najstariji bili supružnici Bosiljka i Vilko Klobučar,  preko 70 godina iz Brod Moravica.

Organizator : GORANSKI SPORTSKI CENTAR U SURADNJI S TZ GRADOVA I OPĆINA GORSKOG KOTARA


Pokrovitelj: SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE „SPORT ZA SVE“ PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE

2. SANJKAŠKI KUP GORSKOG KOTARA
2012/2013

Nakon veoma uspješno održanog 1. Sanjkaškog Kupa Gorskog Kotara 2011/2012, koji je apsolutno prihvaćen od široke publike i svih dobnih skupina, te kao takav je zasigurno veliki promotor zimskog turizma cjelokupnog Gorskog Kotara odražan je i drugi.
U projekat su uključene turističke zajednice svih goranskih gradova i općina, te ovo zajedništvo garantira i kvalitetnije rezultate u budućnosti, te veći iskorak u cjelogodišnjem goranskom turizmu. Samo zajedničkim snagama, uključujući sve naše, prvenstveno prirodne potencijale, možemo uspjeti jer za to apsolutno imamo uvjete. Kad sam osmišljavao ovaj sanjkaški kup, kao sportsko-rekreacijsko-turistički projekat, svakako sam poželio da tu bude uključen cjelokupni Gorski Kotar koji će se na taj način predstaviti kao velika zajednička snaga u cilju promidžbe i napretka sportsko-rekreacijskog turizma na ovim prostorima. Naravno, nakon odlične premijere ovoga Kupa, nastavili smo veoma ambiciozno i ove zimske sezone te najavili čak 10 sanjkaških utrka. Utrke su planirane na području svih devet lokalnih samouprava Gorskog Kotara, te utrka na Platku.
Krenulo se krajem 2012. godine, čim su se stvorili snježni uvjeti, te se započelo utrkama u Kupjaku, na području općine Ravna Gora. Nastavilo se u Skradu, i iz vikenda u vikend redom, Vrbovsko, Lokve, Čabar, zatim slijedeći vikend dupli program u Delnicama i Crnom Lugu, pa nadalje Brod Moravice, Fužine.

Tako se za sada održalo več devet sanjkaških utrka, i još predstoje dvije, i to na području općine Mrkopalj i Platka. Po okončanju i tih utrka, ostvariti ćemo čak 11 sanjkaških utrka, i više od planiranoga, što se može ocijeniti kao izvanredno.
Odaziv natjecatelja, koji dolaze iz svih krajeva naše županije, je veoma dobar i u povećanju je u odnosu na prošlu sezonu za čak 30-40 %. Iznad svega veseli odlično druženje svih generacija, primoraca, gorana, otočana, koji se veselo natječu i druže u zajedništvu, te se ta karavana ljubitelja snježnih radosti a i zdrave rekreacije, seli iz mjesta u mjesto. Time je zamišljeni cilj ovoga projekta apsolutno ostvaren. Naravno da treba i dalje usavršavati ovaj program, što se svakako planira i on kao takav sigurno postaje pravi goranski brend.

Iz redova Udruge za sport, rekreaciju i turizam „KUPA“ iz Broda na Kupi, redovito nastupaju članovi Ines i Davorin Klobučar. Ines kao ukupna pobjednica 1. Sanjkaškog Kupa Gorskog Kotara 2011/2012 u kategoriji djevojčica od 7 – 15 godina, i ove godine bilježi jako dobre rezultate, te osvaja medalje i skuplja bodove. Za sada ima osvojene četiri srebrne i jednu brončanu medalju i u borbi je za prve tri pozicije u svojoij kategoriji. Trenutno zauzima treću poziciju. Za nju je, kako ona ističe, uz natjecanje najvažnije lijepo druženje i zabava sa svojim vršnjacima kojih sve više upoznaje te se svi skupa odlično druže i šire prijateljstvo.

Po okončanju svih utrka, upriličiti će se zasebna svečanost na kojoj će se proglasiti ukupni  pobjednici  2. Sanjkaškog Kupa Gorskog Kotara po kategorijama, kojima će se za prva tri mjesta uručiti pehari. Naravno, to će biti prigoda da se svi sudionici, natjecatelji i organizatori, okupe i zajedno veselo druže u  cilju daljnjeg razvoja ovog sanjkaškog Kupa, kao i napretka i boljitka cjelokupnog Gorskog Kotara.

SANJKAŠKI KUP GORSKOG KOTARA 2011/2012
PROGLAŠENJE UKUPNIH POBJEDNIKA
Delnice, 31.03.2012.

Rezultate takmičenja možete pogledati ovdje.

U subotu 31.03.2012. godine u Planinskom centru Petehovac održano je svečano proglašenje ukupnih pobjednika 1. Sanjkaškog Kupa Gorskoga Kotara 2011/2012. Mnogobrojni sudionici sanjkaških utrka ispunili su prostor planinskog centra i stvorena je vesela i prava prijateljska atmosfera. Najprije je sve u ime organizacijskog Odbora, kojeg čini Goranski sportski centar iz Delnica zajedno s TZ Gorskoga Kotara, pozdravio gosp. Davorin Klobučar, inače i inicijator ovoga sanjkaškoga kupa. Podsjetilo se na svih sedam utrka koje su održane svaki puta u drugom mjestu, diljem Gorskoga Kotara po sistemu vikend za vikend.

Svi su se  uz prezentaciju fotografija, prisjetili  prekrasnih druženja sa ovih sportsko-rekreacijskih natjecanja, koja su bila u raznim vremenskim uvjetima. Od pravih snježnih vijavica i temperaturom od – 12 stupnjeva celzijusa, pa do  proljetnih sunčanih uvjeta. Istaknuto je kako je to pravi goranski projekat koji  je ujedinio TZ Gorskoga Kotara, te kao takav odmah se prve godine pokazao  veoma uspješnim i privukao veliku pažnju kako goranskih tako i primorskih natjecatelja, koji su uživali u sanjkaškim aktivnostima,te zdravom i veselom druženju. Nakon sedam  utrka, po sistemu bodovanja za ostvareni  plasman na svakoj utrci, proglašeni su po kategorijama najuspješniji – pobjednici ovoga kupa, kojima su pripali pehari.

Od gostiju na proglašenju su nazočili pročelnik upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze PGŽ, gosp. Gerhard Lempl, koji je ujedno i predsjednik saveza školskih sportskih društava primorsko-goranske županije , a koji je ispred županije pozdravio sve nazočne i pohvalio na odličnoj organizaciji ovoga projekta. U ime saveza športske rekreacije „Šport za sve“ PGŽ, koji je i pokrovitelj ovoga kupa, nazočio je tajnik gosp. Dalibor Korenić. U ime TZ gradova i općina Gorskoga Kotara, prigodnim toplim riječima osvrnula se na uspješni sanjkaški kup direktorica TZ Grada Vrbovsko, gospođa Tatjana Kušić.

Potom je nastavljeno prijateljsko druženje svih sudionika uz domjenak i lijepo sjećanje na zajedništvo i  zabavne trenutke koje je svima donio sanjkaški kup.
Zaključiti se može da je ovaj projekat odmah u prvoj godini apsolutno uspio i da svakako ide tradicionalno i idućih zima, kad će zasigurno doživjeti pravu afirmaciju te obogatiti ponudu sportskog turizma i povečati  promet  Gorskog kotara u tijeku zimske sezone.

SANJKAŠKI KUP GORSKOG KOTARA
2011 – 2012

Kako bi se obogatila zimska turistička sezona novim sadržajima koji će povećati turistički promet na području Gorskog Kotara, osmislili smo novi projekat pod nazivom sanjkaški kup Gorskog Kotara. Događaj je zamišljen kao sportsko-rekreativno-turistička manifestacija sa naglašenom zabavnom notom za sve generacija.

Na inicijativu i uz predloženi program koji smo prezentirali svim TZ Gorskoga kotara, a s jasnom porukom da je isto značajno za jedinstvo Gorskoga kotara kao i za njegovu promidžbu, program su prihvatile sve TZ (njih osam) osim Fužina. Na čelu organizacijske piramide postavljen je Goranski sportski centar d.o.o. iz Delnica u suradnji s TZ gradova i općina Gorskoga kotara.

Pokrovitelj kupa je Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Primorsko-goranske županije. Ukupno je predviđeno osam utrka vikend za vikend, kojima su domaćini i organizatori TZ, svaki puta na drugoj lokaciji.

Sanjkaško natjecanje ima svoje propozicije koje su utvrđene, kao što je rečeno na sportsko-rekreacijskoj osnovi i sa sanjkama svih vrsta, kako bi bilo dostupno svim generacijama. Natjecatelji su podijeljeni po dobnim skupinama u oba spola. Na utrkama se voze dvije vožnje te se boduje bolje vrijeme. Plasman od 1 – 10 mjesta boduje se bodovima po principu za osvojeno 1. mjesto 10 bodova, 2. mjesto 9 bodova  itd.

Na svakoj utrci proglašavaju se prva tri natjecatelja koji dobivaju sportske medalje, a bodovi se skupljaju iz utrke u utrku te će se nakon 8 utrka dobiti ukupni pobjednici sanjkaškoga Kupa Gorskoga Kotara, kojima če pripasti pehari.

Utrke su započele uz odličnu medijsku najavu, te je prva utrka bila organizirana u Kupjaku gdje je domaćin bila TZ Ravna Gora. Odmah se pokazalo da će to biti prava stvar, jer osim dobrog odaziva i druženje je bilo odlično. HTV i Novi List medijski odlično popratili i predstavili održanu utrku, što je bio pravi temelj da se nastavi još i bolje. Tada je zapao i pravi snjeg, pa su stečeni prirodni uvjeti za naredne utrke koje su usljedile prvo u Skradu, zatim u Brod Moravicama. Obje utrke održane su po pravoj vijavici i hladnoči od preko -10 stupnjeva, što nije zaustavilo sanjkašku karavanu.

Naprotiv, sanjkaški Kup se odlično zahuktao i počeo plijeniti ne samo domaće goranske sanjkaše, već i primorce i zagrepčane. Četvrta utrka je održana na području TZ Lokve. Ovaj puta po prekrasnom sunčanom i toplom vremenu uz jezero. Peta utrka, zadnjega vikenda veljače mjeseca održana  je u mjestu Jablan, što je na području Grada Vrbovskog. Isto tako odlično vrijeme, koje je bilo više proljetno nego zimsko uz temperaturu od oko 17 stupnjeva celzijusa.

No, vrijedni domačini održali su stazu da je ona bila sasvim u redu za natjecanje koje je privuklo preko 60 natjecatelja, te je stvorena odlična atmosfera tako da su se svi lijepo družili i zabavljali. Sada predstoje još tri utrke, kojima će domačini biti redom: Tršće (područje TZ Grada Čabra), zatim Crni Lug (TZ Grada Delnica) i na kraju predstoji 17.03. utrka u Mrkoplju, za što se nadamo da će još uvijek biti snjega.
U ovom sanjkaškom Kupu Gorskoga Kotara i Udruga „KUPA“ iz Broda na Kupi ima svoje predstavnike a to su mlada članica Ines Klobučar (13 godina), učenica sedmog razreda osnovne škole Trsat iz Rijeke i predsjednik Udruge Davorin Klobučar, koji nastupa naravno u veteranskoj kategoriji.

Ines nastupa od početka, uz odlične rezultate u kategoriji djevojčica od  7 – 15 godina, te je do sada osvojila četiri medalje: dvije srebrne,  brončanu i zlatnu. U ukupnom poretku ove mnogobrojne i zanimljive kategorije, nakon pet utrka, Ines  vodi ispred Ane Frkovič iz Kupjaka i Lee Dujmešić iz Rijeke. Naime, Lea i Ines kao odlične prijateljice, redovito sudjeluju na svim utrkama, zastupaju svoju školu Trsat i naravno „KUPU“, te kao što kažu, upoznale su mnoge prijateljice i lijepe dečke, te se odlično zabavljaju.
Već sada možemo reči da je ovaj sanjkaški Kup odličan projekt koji pokazuje koliki je zapravo interes i veliki potencijal u malim mjestima našega Gorskoga kotara. Pokazali su kako su sposobni napraviti pravu atmosferu na snjegu, što zasigurno vole mali i veliki, odnosno svi jer se ovdje radi o zdravim i korisnim sportsko-rekreativnim i zabavnim aktivnostima.

U narednim  godinama  zasigurno će to biti prepoznatljiv projekat koji će apsolutno  doprinjeti turističkom razvoju i prepoznatljivosti ovoga kraja, te promidžbi Goranskoga sportskog centra koji treba biti na čelu i drugih budućih projekata na ovim prostorima.

SANJKAŠKO – SKIJAŠKE AKTIVNOSTI U DELNICAMA
16,17 i 23. siječanj  2010. god.

U organizaciji Zdolanjskog kraja (dijela Grada Delnica) i T.Z. Grada Delnica, 16. siječnja organizirana je sada već tradicionalna sanjkaška aktivnost koja se sprovodila u sanjkaškom natjecanju u jednosjedu i dvosjedu (djeca do 5 godina i roditelj). Kategorija u jednosjedu bila je za juniorke i juniore od 6 do 15 godina, te kategorija od 16 do 99 godina (seniorke i seniori). Start je bio upriličen na samom kraju Grada Delnica, a staza se pružala po staroj cesti prema Potoku, gdje je bio i cilj (cca. 800 m). Nastupilo je izuzetno puno ljubitelja sanjkanja, oko 150 sanjki, i atmosfera je bila izuzetno vesela, razdragana a naročito veselim povicima i navijanjima mladih populacija, što je odličan pokazatelj da je ova manifestacija u potpunosti uspjela.

Naravno i Udruga „KUPA“ je nastupila sa svojim članovima u svim kategorijama, pa su tako nastupili : Mario i Matija Gretić, Dorina, Moreno i Marin Pleše, te Ines i Davorin Klobučar.
Boje Udruge su se branile i prezentirale pa su postignuti i odlični rezultati, pa je tako mlada članica „KUPE“ Dorina Pleše po drugi puta uzastopce osvojila prvo mjesto u kategoriji juniorki.Čestitke Dorini i dokaz da ima osjećaj i odličnu kontrolu svojih sanjki koje je pobjednički voze.

Naravno, bilo je veselo tijekom čitavoga dana uz dobru ponudu toplih napitaka i odličnog graha. To je bio samo prvi dio ovih snježnih radosti, jer  smo već u večernje sate preselili za 400 m na veću nadmorsku visinu i našli se na poznatom Petehovcu gdje je organiziran noćni slalom za sve dobne skupine. Naravno Udruga „KUPA“ je i tu imala svoje predstavnike koji su jurili i napadali štapove u borbi za što bolje vrijeme. I ova manifestacija je privukla veliki broj skijaša-natjecatelja koji su uživali u radostima koje zasigurno pruža goranski snjeg.

Dobrim iskustvom i odličnim odazivom rečenih manifestacija, organizatori su već slijedeće subote 23. siječnja organizirali noćno sanjkanje pod bakljama, što je naravno opet privuklo veliki broj sanjkaša svih uzrasta.
Čestitke idu prema organizatoru ovih snježnih događanja, gdje se mora dodati da ih treba i puno više jer to privlači ljude kojima svakako trebaju vesela i zdrava druženja, pa stoga predlažemo da se poradi na tome i na nivou T.Z. Grada Delnica i Udruga , te se ujedine u interesu takvih događanja.
Zaključiti se može da goranski športski turizam ima potencijala i dobru perspektivu, stoga treba zasukatati rukave i krenuti put boljitka i napretka.

No comments.